Beste kinderboek 2024

Een gloednieuwe lijst met nieuwe kinderboeken die in 2024 zijn verschenen. Het aantal kinderboeken dat elk jaar verschijnt is enorm dus dit is uiteraard maar een selectie van boekjes die voor ons in aanmerking komen voor de titel 'beste kinderboek 2024'. Ook vorig jaar verschenen erg veel goede kinderboeken, kijk hier voor het beste kinderboek 2023.

Nieuw op de site: een lijst met de beste luisterverhalen. We hebben sinds kort ook een lijstje met boeken zoals Harry Potter voor jonge lezers of met fantasyboeken voor kinderen vanaf 10. Je vindt nu ook een aparte lijst met alles sprookjes en sprookjesboeken voor kinderen op de site.

Nieuwe kinderboeken 2024

1

De waanzinnige boomhut van 169 verdiepingen

de nieuwste (en laatste) De waanzinnige boomhut van 2024
gepubliceerd 07 februari 2024  -   dit boek staat in beste kinderboek 2024

Andy Griffiths

Andy Griffiths is een van de populairste kinderboekenauteurs in Australië. Hij schreef al meer dan twintig boeken, waaronder De waanzinnige boomhut-reeks. Griffiths werkt al jaren succesvol samen met auteur en illustrator Terry Denton. Hun werk werd al meermaals bekroond, waaronder de prijs van De Nederlandse Kinderjury voor De waanzinnige boomhut 5. De boeken die Andy Griffiths en Terry Denton samen maken zijn grappig, zitten vol avonturen en soms leer je er zelfs iets van. Ze hebben niet zo veel tekst en veel tekeningen.

De waanzinnige boomhut van 169 verdiepingen - nieuw kinderboek 2024

Dit kinderboek staat in   7 - 8 jaar   9 - 10 jaar  

Andy en Terry bouwen voor de laatste keer dertien nieuwe verdiepingen!

Er is nu een elektrische-ponystal, een LAWAAIverdieping en een gekkokamer in de waanzinnige boomhut.

De vrienden worden achternagezeten door een leerplichtambtenaar. Kunnen ze die ontwijken, ondertussen hun lastige dubbelgangers uit de spiegelhal verslaan én hun boek op tijd afwerken?

Dus waar wacht je op? Kom naar boven!

Knotsgekke illustraties van de eerste tot de 169ste verdieping.

De waanzinnige boomhut van 169 verdiepingen is deel 13 in de serie De waanzinnige boomhut.

Labels:
2

Kat in de stad

een mooi prentenboek over vriendschap
gepubliceerd 12 januari 2024  -   dit boek staat in beste kinderboek 2024
Kat in de stad - beste prentenboek 2024

Dit kinderboek staat in   3 - 4 jaar   5 - 6 jaar  

Kat in de stad is een prachtig nieuw prentenboek over het belang van vriendschap. 

Kat woont in de stad in een holletje achter de vuilnisbak. Ze slaapt overdag en zodra de avonds valt, gaat ze op pad. Kat is vrij en kan doen wat ze wil. Elke avond maakt ze een wandeling door de stad en ontmoet ze haar vrienden. De andere dieren denken dat Kat heel erg gelukkig is, maar niets is minder waar.

Kat heeft een steen in haar buik. Een zware, zwarte steen. Kat weet niet hoe ze hem weg krijgt. Ook haar vrienden Eekhoorn, Hond, Zwaluw en Rat weten niet hoe ze Kat kunnen helpen. Maar dan ontdekken ze dat de oplossing binnen handbereik ligt.
Het prachtig geïllustreerde prentenboek Kat in de stad is een ontroerend verhaal over vriendschap en het belang van mensen om je heen. Op eenvoudige wijze maakt "Kat in de stad" grote problemen bespreekbaar voor jonge kinderen, die zichzelf kunnen herkennen in de verschillende karakters.

Labels:

Kopen bij bol.com

3

De torens van februari

een nieuwe uitgave van deze klassieker (10, 11 en 12 jaar)
gepubliceerd 03 januari 2024  -   dit boek staat in beste kinderboek 2024

Tonke Dragt

beste kinderboeken van Tonke Dragt

Tonke Dragt werd op 12 november 1930 geboren in Batavia (thans Jakarta, de hoofdstad van Indonesië), waar ze een gelukkige jeugd beleefde. Deze mooie tijd kwam tot een einde toen Japan het land, dat toen nog Nederlands Indië heette, in 1942 bezette. De hele familie Dragt werd net als alle andere Nederlanders in een kamp opgesloten. Na de oorlog verhuisde de familie Dragt naar Nederland. Al snel werden haar verhalen gepubliceerd in het kinderblad Kris Kras. In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers. Het jaar daarop verscheen De brief voor de koning, dat in 1963 tot kinderboek van het jaar werd uitgeroepen. 

alle kinderboeken van Tonke Dragt - meer info op wikipedia

De torens van februari - beste leesboek 2024 vanaf 10 jaar

Dit kinderboek staat in   9 - 10 jaar   11 - 12 jaar

De torens van februari, de klassieker van Tonke Dragt voor lezers vanaf 10 jaar, is opnieuw uitgegeven met een erg mooie uitgave.

Een (vooralsnog) anoniem dagboek...

Ik vroeg: ‘Welke dag is het vandaag?’ ‘Dertig februari,’ zei de oude man. Plotseling zag ik de zee... Zee, strand, schelpen, voetsporen in het zand... Hoe kom ik hier? Wat doe ik hier? Ik weet niet wie ik ben... Ik zag de torens, grote blokken... bijna lichtend tegen de sombere lucht. Ik ken die torens, ik ken ze. Maar alleen één woord kwam in me op en dat woord hoorde bij de torens: februari.

De jongen die dit dagboek bijhoudt, is zijn geheugen kwijt. Hij gaat op zoek naar zijn vergeten verleden. Een ontdekkingsreis in een vreemde wereld waar alles nieuw is. Of lijkt dat maar zo? Wie kan hij vertrouwen? En zal hij vinden wat hij zoekt?

4

Het Moppenboek van Rutger, Thomas en Paco

gepubliceerd 06 februari 2024  -   dit boek staat in beste kinderboek 2024
Het Moppenboek van Rutger, Thomas en Paco - 2024

Dit kinderboek staat in   7 - 8 jaar  

Rutger, Thomas en Paco zijn bekend van hun hilarische video’s op YouTube en hun avontuurlijke leesboeken. Ben je gek op moppen? Rutger, Thomas en Paco ook! De leukste moppen, raadsels en taalgrapjes in dit nieuwe boek zijn gesorteerd op thema, zodat jij een passende mop vindt voor ieder moment. Met 375 hilarische moppen, kun jij je vrienden urenlang vermaken! Doe mee aan het grote Rutger, Thomas en Paco Moppenkampioenschap! In dit boek kun je ook je eigen moppen opschrijven! Ben jij de grootste lolbroek van je klas en heb je altijd al samen met Rutger & Thomas op het podium willen staan met je beste grappen? Zend dan een foto van je állerleukste, in dit boek opgeschreven, moppen in vóór 18 maart 2024 naar: moppenboek@rutgerthomaspaco.nl en maak als deelnemer kans om één van de finalisten te worden voor het Rutger, Thomas & Paco Moppenkampioenschap op 1 april 2024.

Labels:
5

Een octopus heeft nul botten

een peuterboek om te leren tellen
gepubliceerd 23 januari 2024  -   dit boek staat in beste kinderboek 2024
Een octopus heeft nul botten - beste peuterboek leren tellen 2024

Dit kinderboek staat in   3 - 4 jaar  

Een telboek over onze verbazingwekkende wereld

Vraag jij je weleens af…
Hoeveel rijstkorrels er zitten in een kilo rijst?
Hoe vaak het hart van een zwarte beer klopt in een uur?
Hoe vaak je ademhaalt op een dag?
Hoe ver het reizen is naar de maan en terug?
En hoe ver naar Saturnus?
Hoeveel meter er zit tussen ons en de wolken?
Wat er gebeurt als je nullen blijft plaatsen achter een getal? En wat dan het grootste getal is?
Hoeveel liter water er valt van de Niagara watervallen?
Hoe diep het diepste punt van de zee is?

De antwoorden op ál deze vragen staan in Een octopus heeft nul botten – samen met nog veel meer ongelooflijke feiten die te maken hebben met getallen en de wereld om ons heen. Met maar liefst 80 pagina's telplezier.

‘Wij ouders helpen onze kinderen graag met het voelen, proeven en ervaren van nieuwe dingen. We willen dat ze de wereld kunnen ontdekken. Net zo belangrijk (en leuk!) is het meten en tellen van alles om ons heen. Het is ook een fijne manier om de wereld beter te begrijpen en te kunnen doorgronden. Dit boek staat vol met lieve, leuke en uitdagende dingen die je in de wereld kunt vinden en kunt tellen. Ik kon echt kippenvel krijgen als kind als ik erachter kwam hoe groot getallen kunnen worden en hoe ver de planeten van ons weg staan. Precies de zaken waar dit mooi geïllustreerde boek vol mee staat.’

Labels:
6

Donderkopje

een nieuwe uitgave van het prentenboek
gepubliceerd 17 januari 2024  -   dit boek staat in beste kinderboek 2024

Benji Davies

alle kinderboeken van Beji Davies

Benji Davies is illustrator en animatieregisseur. Zijn prentenboek De kleine walvis werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Het eiland van opa, ook een prentenboek van zijn hand, werd bekroond met de prestigieuze World Illustration Award. Davies’ werk wordt in 22 landen uitgegeven. Inmiddels is ook de opvolger van De kleine walvis verschenen: De kleine walvis in de winter.

Donderkopje - beste prentenboek 2024

Dit kinderboek staat in   3 - 4 jaar  

Gebonden kartonboek van Benji Davies’ tijdloze prentenboek over een kikkervisje.

Donderkopje is een herkenbaar en betoverend verhaal over opgroeien van prentenboekenmaker Benji Davies, bekend van o.a. De kleine walvis. Dit gebonden kartonboek is extra stevig, zodat ook de allerkleinsten van dit verhaal kunnen genieten. Donderkopje is een kikkervisje. Het kleinste kikkervisje in de vijver. Ze wil net als haar grote broers en zussen in een kikker veranderen. Maar dan moet ze wel uit de buurt van Dikke Blub zien te blijven. Dan ontdekt ze dat grote wensen ook met kleine stapjes kunnen uitkomen…
‘Benji Davies raakt in zijn realistische prenten de emoties in kleur en beeld.’ Jaapleest.nl

Auteur Benji Davies is onder andere bekend van De kleine Walvis.

7

Sherlock Honds en het masker van de farao

een spannend speurverhaal vanaf 7 jaar zelf te lezen
gepubliceerd 10 januari 2024  -   dit boek staat in beste kinderboek 2024
Sherlock Honds en het masker van de farao - nieuw kinderboek 2024 vanaf 7 jaar

Dit kinderboek staat in   7 - 8 jaar   9 - 10 jaar  

Sherlock Honds en het masker van de farao is een grappige detective boordevol interactieve puzzels! 

Sherlock Honds en zijn trouwe partner Jane Katson zijn op vakantie in Egypte. Wanneer ze de tombes van de eeuwenoude kattenkoningen bezoeken, ontdekken ze dat er een kostbaar masker is gestolen. En zij zijn de verdachten! Maar als iemand de diefstal kan oplossen, is dat Sherlock Honds. Ook al moet hij een laffe leeuw, een verwend nijlpaard, een bizon met praatjes en twee geheimzinnige panda’s ondervragen...

In dit boek vind je niet alleen een spannend verhaal, maar ook bijna dertig puzzels die je op kunt lossen. Een spannend speurverhaal om voor te lezen, of om zelf te lezen vanaf 7 tot 9 jaar.

Lees ook Sherlock Honds en de gestolen kroonjuwelen (2023).

De Engelse schrijver Tim Collins komt oorspronkelijk uit Manchester, maar woont tegenwoordig in Londen. Aanvankelijk schreef hij alleen informatieve boeken voor volwassenen, maar later ook kinderboeken. Inmiddels heeft hij er al een heleboel geschreven, allemaal even grappig. Zijn boeken zijn niet alleen succesvol in Engeland, want ze werden vertaald in meer dan veertig talen! 

8

Carnavalspret

een nieuw peuterboekje over Carnaval
gepubliceerd 12 januari 2024  -   dit boek staat in beste kinderboek 2024
Carnavalspret - nieuw prentenboek carnaval peuters vanaf 3 jaar

Dit kinderboek staat in   3 - 4 jaar  

Vos, Muis, Wasbeer en Uil zijn bijna helemaal klaar voor carnaval, want ze hebben hun mooiste verkleedkleren aangetrokken. Vos wil nog een mooie clownsmond en Uil wil mooie stippen op haar pakje … Kun jij helpen? Een vrolijk en interactief carnavalsboek waarin Vos, Muis, Wasbeer en Uil carnaval vieren. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Carnavalspret is een nieuw prentenboek van Anita Bijsterbosch. Zij werd geboren in Apeldoorn. Als kind las en bestudeerde ze al graag prentenboeken. Deze ging ze later natekenen en verzon daar toen haar eigen verhaaltjes bij. Na haar middelbare school ging zij schilder- en tekenlessen volgen bij galerieën in de buurt van haar woonplaats. Ze leerde daar veel uit tekenboeken.

Labels:

Kopen bij bol.com

9

De school is weg!

een spannend leesboek vanaf 10 jaar
gepubliceerd 19 januari 2024  -   dit boek staat in beste kinderboek 2024
De school is weg! - nieuw kinderboek 2024 - vanaf 10 jaar

Dit kinderboek staat in   9 - 10 jaar   11 - 12 jaar

Als Roxane in groep zeven komt, zet de meester haar bij Willem en zijn beste vriend Jeffrey in het groepje. Na vijf minuten heeft Roxane al slaande ruzie met Jeffrey en dezelfde dag krijgt ze straf omdat ze zo brutaal is. Toch raken Willem en Roxane bevriend. Op een nacht brandt de school af. Willem denkt eerst: yes, de school is weg! Maar als hij de puinhopen ziet, vindt hij het verschrikkelijk. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. En dan ontdekt Willem dat Roxane is verdwenen...

De school is weg is een spannende schoolroman van meesterverteller Jacques Vriens voor kinderen vanaf 10 jaar met ongeveer 180 pagina's.

Jacques Vriens (1946) wilde als kind toneelspeler, schrijver of schoolmeester worden. Hij werd het uiteindelijk allemaal. Tegenwoordig staat hij niet meer voor de klas, maar toneelspelen en schrijven doet hij nog altijd graag. Vriens is onder meer bekend van zijn verhalen over Tommie en Lotje, zijn schoolromans, zijn historische boeken, de series over De Bende van De Korenwolf en De Kinderen van het Kattenpleintje. Hij heeft veel prijzen in de wacht gesleept, zoals meerdere Griffels, de Archeon Thea Beckmanprijs en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. 

Labels: